PROJECTEN

Standaard brugsoftware met PSS4000: “Brug 2.0”

Veel bruggen van Provincie Zuid Holland die voorzien zijn van een PSS3000 brugbesturing worden vervangen voor de PSS4000.

Nieuwe brugbesturing betekent over naar PSS4000

Provincie Zuid Holland (PZH) gaf Pilz de opdracht om een nieuwe brugbesturing te ontwerpen met de PSS4000 om hiermee weer aan de huidige stand der techniek te voldoen. Een groot team, bestaande uit medewerkers van Pilz en van Provincie Zuid Holland,  heeft met een reeks brainstormsessies de nieuwe functionaliteiten en eisen voor het ontwerp vastgesteld.

Eerst de documenteren, dan schrijven en testen

Hierna is alleereerst gestart met het op orde maken van de documentatie van URQ, URS, SRS, HDS, FDS, TDS, MTS, FAT en SAT. Daarna werden de eerste softwareblokken geschreven en getest. Hiervoor is een speciale simulatie-omgeving gemaakt, zodat het team een brug kon simuleren. De werking van de software kon hiermee aangetoond worden. Deze simulatiesoftware wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt om storingen aan bruggen te kunnen onderzoeken.

De standaard brugsoftware van PZH gaat de komende jaren bij veel bruggen geimplementeerd worden. Iedere 10 jaar voert PZH groot onderhoud uit op hun objecten waardoor uiteindelijk alle bruggen worden voorzien van de “Brug 2.0” brugbesturing. Alle bruggen van PZH, welke voorzien zijn van een PSS3000 of PSS4000 besturing, zijn op hun beurt weer gekoppeld aan “COB 2.0” (Centrale Object Bediening).

Generiek ontwerp

De standaard brugbesturing is een generiek ontwerp. De applicatie is helemaal schaalbaar naar vele verschillende brugconfiguraties. Het maakt niet uit of er 2 of 18 afsluitbomen op zitten , 2 of 24 landverkeerseinen, 1 of 4 brugvallen, of het een hefbrug, draaibrug, basculebrug of ophaalbrug is, met of zonder voorwaarschuwingseinen/VRI, met of zonder grendels of opzetwerken, één of twee remmen per brug, enzovoorts. Alles is instelbaar bij deze applicatie. De hardware configuratie wordt hierop aangepast, zodat alleen de benodigde PLC’s, Remote IO’s en IO-kaarten aangeschaft hoeven te worden. Hiermee wordt heel veel kastruimte en aansluitwerk bespaard en zijn de aanschafkosten aanzienlijk lager.

Geïmplementeerde hardware

Op onze testinstallatie bij Pilz testen we nieuwe software functionaliteiten, voordat ze worden geimplementeerd op de bruggen. De hardware die hiervoor nodig is wordt daarmee ook uitvoerig getest. De standaard brugsoftware zit boordevol PSS4000 PLC’s en Remote IO’s. Daarnaast wordt veel gebruik gemaakt van andere componenten, zoals de PITmode (bedienmodeschakelaar), PSEN CS, Noodstopdrukkers, PASvisu met PMI v512 en spoedig de PMI v812 (de opvolger van de PMI v512) en diverse PNOZ’en.