PROJECTEN

Tweede Julianasluis

De tweede Julianasluis is een nieuwbouwsluis met elektromechanisch aangedreven puntdeuren welke parallel aan de eerste (oude) Julianasluis ligt gelegen tussen de Hollandsche IJssel en de Gouwe.

Opmaat naar de aanpassingen

De oude Julianasluis is een monumentale sluis met roldeuren welke eerder reeds was voorzien van een PSS4000 besturing. De nieuwe sluis heeft een vergelijkbare besturing gekregen. De nieuwe sluis is veel groter in omvang en door de aanpassingen kunnnen meer en grotere schepen tegelijk geschut worden. Pilz heeft de elektrotechnische engineering op zich genomen.

Begin van een succesvolle periode

De inbedrijfstelling is in samenwerking met Vialis, de E-aannemer, door Pilz uitgevoerd. Dit was een soepele samenwerking waarbij rollen en verantwoordelijkheden duidelijk en goed verdeel waren.
Nadat de sluis was gerealiseerd is deze halverwege 2014 met een feest geopend. Later zijn de oude en nieuwe sluis softwarematig met elkaar gekoppeld, zodat de afsluitbomen voor de bruggen samen gingen werken (de afsluitbomen van beide sluizen sluiten wanneer er een brug over één van de sluizen wordt gesloten, dit werkt aan beide kanten van de sluis op dezelfde manier).

DRIPs

Enkele jaren geleden is tevens een heel systeem met dynamische verkeersinformatieborden (DRIPs) aan het sluiscomplex toegevoegd. De DRIPs worden aangestuurd en bewaakt met een Kunbus RevolutionPI welke weer met een PSS4000 communiceert. De PSS4000 is met de sluisbesturingen gekoppeld zodat de DRIPs reageren op de bediening van de bruggen afzonderlijk. Hier is een PASvisu scherm aan gekoppeld, zodat de sluisbedienaars kunnen zien wat de status van alle DRIPs is. Al met al dus een groot en complex systeem dat met succes geinstalleerd is en zonder problemen werkt.