Pilz bouwt 53 bruggen om naar nieuw besturingssysteem

Een flinke klus bestaand uit 53 bruggen, 74 PLC’s en 3 bediencentrales; dit is de omvang van het overzetten van 53 bruggen naar een nieuw besturingssysteem met een Centrale Object Bediening (COB). Het nieuwe systeem bestaat uit de succesvolle Pilz PLC PSS 4000 in combinatie met de software PAS4000.

Kerstboom
Bijna twee jaar geleden is Pilz begonnen met het ontwikkelen van de nieuwe software voor de bediencentrales van de Provincie Zuid-Holland. De eerste stap hierin was het implementeren van het nieuwe systeem in de testomgeving van de provincie. De ‘Kerstboom’ werd het project genoemd door de betrokkenen, vanwege de opstelling met vele PLC’s en knipperende lichtjes. De test was al gauw een succes en het systeem werd geïmplementeerd op het Merwedekanaal. Het resultaat is dat het reeds een jaar storingsvrij werkt.

Begin 2019 is het project compleet gemaakt met het ombouwen van de bediencentrales de Waard (Leiden), Leidschendam en Steekterpoort (Alphen aan de Rijn). Voor alle bruggen is de hardware en software omgebouwd, waardoor nu 53 bruggen en centrales met succes draaien op het nieuwe systeem.
Gezien het aantal PLC’s dat is gebruikt, maar liefst 74 stuks, is de omvang van dit project wereldwijd nog niet eerder vertoond. Pilz laat hiermee zien een uitdaging niet uit de weg te gaan en een stap verder te durven zetten bij de oplossing van veiligheidsvraagstukken.